110 instituții de învățământ din țară au fost dotate cu echipamente de robotică
Mai mulți elevi vor avea acces la tehnologii moderne și oportunități de dezvoltare a abilităților necesare în secolului XXI. 110 instituții de învățământ din țară au fost dotate cu echipamente de robotică. Noile dispozitivele conțin senzori, motoare și piese pentru a proiecta și construi roboți și pentru a elabora proiecte. Astfel, peste 60 de mii de copii urmează să-și dezvolte abilitățile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.
Peste 800 de seturi de robotică au fost transmise în 110 școli din Republica Moldova, iar asta ar însemnă că peste 270 de școli din țară deja au devenit beneficiari ai programului de robotică. Ceremonia de transmitere a seturilor de robotică a avut loc în incinta Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
DOINA NISTOR, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: Noi vorbim de 60 de mii de copii care vor avea acces la robotică educațională. Noi știm că, robotica este foarte importantă astăzi pentru că vrem să educăm cetățeni digitali. Abilitățile digitale sunt critice pentru succesul copiilor noștri, dar robotica este o materi foarte ușoară prin care copii învață să programeze, învață să aibă spirit de echipă. Conform sondajelor noastre, peste 75 de procente din copii care învață robotica în școală își doresc o carieră legată de tehnologii.
Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciu, a declarat că autoritățile din domeniu își propun să investească în următorii ani în istituțiile care își doresc să încadreze un program de robotică.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: Pentru 200 de școli o să venim cu dotări în jur de 15 mii de euro anume pentru partea de echipamanet. Pentru cadrele didactice în ansamblu noi am aprobat acum standartele de comepetențe digitale, în esență este vorba despre cele europene. Facem metodologia de evaluare și curiculum, cu alte cuvinte o să vame standarde digitatele constuite ca și standartele lingvistice de la A0, la C2 diferite nivelurui și urmează să instuim 10 mii de cadre didactice anul viitor.
Dacă unele școli au deja un centru de robotică, iar ajutorul primit va veni să le suplinească colecția, altele abia intenționează să inaugureze un asemena spațiu în liceu. Profesorii și conducătorii instituțiilor de învățământ atât din mediul rurar, cât și urban, care au beneficiat de donații, spun că seturile de robotică sunt un prim pas spre avansarea în era tehnologiilor.
Valoarea celor peste 800 de seturi de robotică este de aproximativ 300 de mii de dolari. Ele au fost oferite de către partenerii de dezvoltare, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, dar și Western NIS Enterprise Fund în cadrul Programului Național de Studiere a Roboticii Educaționale, implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” sub egida Ministerului Educației și Cercetării.
Programul de studiere a roboticii a fost lansat în Republica Moldova în martie 2014. În prezent, inițiativa este implementată în aproximativ 270 de instituții educaționale din țară. Până acum, de aceste servicii au beneficiat peste 40 de mii de elevi din toată țara. În același timp, aproximativ 650 de profesori au fost instruiți pentru predarea roboticii în școală.
Exclusiv TV