Marcați
Aproximativ 314 mii de alegători au participat la turul II al alegerilor locale generale
20.11.2023, 16:48
Aproximativ 314 mii de alegători au participat la turul II al alegerilor locale generale, ceea ce înseamnă o participare de peste 36,7% din numărul total de cetățeni cu drept de vot așteptați, duminică, la urne. În trei localități urmează să fie organizate alegeri repetate sau parțiale din cauza că pretendenții nu au acumulat suficiente voturi, sau pentru că prezența la vot a fost extrem de mica. La Chioselia Rusă la secția de votare au venit doar doi alegători.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, au fost prelucrate toate procesele verbale din cele 609 secții de votare care au fost deschise pentru turul II de scrutin și 11 secții pentru votarea repetată.

ANGELICA CARAMAN, președinta CEC: În toate localitățile unde a avut loc turul II avem aleși primarii și în cinci localități unde a fost votare repetată. Cel mai tânăr primar ales are vârsta de 23 de ani și este primarul satului Albina din Cimișlia. Iar cel mai vârstnic primar ales în ziua de ieri are 71 de ani și vorbim de comuna Bursuceni, r. Sângerei.

Tot duminică, în 8 localități din țară a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, iar în 6 dintre acestea și a primarilor. În trei din ele urmează să fie organizate din nou alegeri repetate sau parțiale.

ANGELICA CARAMAN, președinta CEC: Vorbim de satul Aluatul raionul Taraclia așa cum nici unul dintre candidați nu a obținut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate. Astfel, în această localitate în termen de două săptămâni va fi organizat al doilea tur de scrutin. Și la acesta vor participa doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi pe care le-au acordat cetățenii în ziua de ieri.

În același timp, în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din autonomia găgăuză, alegerile parțiale vor fi organizate pe data de 3 martie 2024. În aceste localități participarea la vot a fost aproape nulă.

ANGELICA CARAMAN, președinta CEC: Cât ține de alegerea consiliului local în Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, acolo au participat doi alegători, dar după această participare nu putem spune că acolo avem consiliul constituit pentru că este vorba despre două persoane independente. Oricum nu am fi constituit acel consiliu.

Comisia Electorală Centrală mai menționează cu trimitere la informațiile operative prezentate de către Inspectoratul General al Poliției că, până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de cazuri de încălcări sau incidente. Cele mai multe din ele – 45 la număr țin de transportarea organizată a alegătorilor, urmată de 27 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, 26 de cazuri de agitație electorală interzisă, 5 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor și alte 37 incidente privind încălcări ale procesului electoral.

Astfel, în rezultatul celor două tururi de scrutin, au fost aleși 895 de primari din cele 898 de funcții vacante. Comisia Electorală Centrală urmează să valideze rezultatele alegerilor locale generale după ce vor fi respectate toate formalitățile.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).