Exportul de mere, prune și struguri de masă a crescut considerabil în acest an. Doar recolta de mere estimată pentru acest an este de peste 505 mii tone, cu 60 de mii mai mult decât în 2022. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, anunță că în acest an producătorii moldoveni au avut acces, în premieră, la piețe noi. Este vorba de statele din Golfului Persic, Africa și Asia de Sud-Est.
Potrivit ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, prunele moldovenești se fac tot mai prezente pe mai multe piețe ale lumii.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Producătorii de prune în anul curent au reușit să își extindă aria sa de export în țări ca Chili, Africa de Sud. Potrivit Serviciului Vamal în perioada iulie-octombrie 2023, Moldova a exportat 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare totală de peste 38 de milioane de dolari cu un preț mediu de 52 de dolari pentru un kilogram. Este un preț record în ceea ce privește prețul de vânzare a prunelor din Republica Moldova. Conform anului curent se preconizează să fie produse în jur de 80-90 de mii de tone, dintre care evident 85 de mii de tone este posibil să fie exportate până la sfârșitul sezonului agricol 2023-2024.
În același timp, a crescut cererea și pentru merele moldovenești. Autoritățile preconizează că, în acest sezon, exporturile vor crește cu aproximativ 60 de mii de tone. În 2023 recolat totală aproximativă va fi de 505 mii tone de mere, a precizat ministrul.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Suntem în perioada de depozitare. Avem noi destinații – Golful Persic, țări UE, Africa, Asia de Sud-Est. Aproximativ 50 de mii de tone reșind din potențialul pe care îl are țara noastră vor fi comercilizate pe piața internă din Republica Moldova prin sistemele de comercializare interne. (MUSCA) Creșterea este mare, țări producătoare mari precum Polonia nu a avut roade, așa că face ca cererea să fie în continuă creștere, lucru care ne face să fim foarte optimiști în privința potențialului de export pe care îl au agricultorii din Republica Moldova.
Și strugurii de masă au fost mai solicitați pe piața externă în acest an.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Anul curent, din luna iulie până la sfârșitul lunii octombrie, viticultorii au izbutit să exporte peste 30 de mii de tone de struguri de masă. Cei mai mulți au fost exportați către Ucraina, Federația Rusă, Kazahstan, Belarus și 14 mii de tone au fost exportate către țările din Uniunea Europeană, ceea ce este cu 30 de procente mai mult decât a fost în anul 2022 la capitolul exportul de struguri.”
Potrivit datelor statistice, în anul 2022, fructele din Republica Moldova au ajuns în 30 de state, comparativ cu anul 2021, când exportul lor a avut loc în doar 18 țări.
Exclusiv TV