Marcați
Anumite bunuri mobile și imobile vor putea fi procurate doar prin transfer
15.11.2023, 17:34
Bunurile mobile și imobile nu vor mai putea fi cumpărate cu bani în numerar, dacă vor depăși o sută de salarii medii lunare. Cabinetul de Miniștri a avizat proiectul legii privind efectuarea decontărilor în numerar, care prevede norme mai exacte privind circulația banilor în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer. Autoritățile declară că noua modificare va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale.

Potrivit proiectului de lege, doritorii vor putea plăti în numerar pentru o casă, doar dacă valoarea acesteia nu va depăși o sută de salarii medii lunare pe economi. În cazul achiziției unui automobil, acesta nu trebuie să coste mai mult de 50 de salarii medii pe economie. Regula este valabilă și în cazul achizițiilor în rate a bunurilor mobile și imobile. În cazul unor sume mai mari, decât cele menționate, notarii trebuie să se asigure că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Scopul principal este de a realiza transparența în acest proces și a securiza tranzacțiile. Noi cu toții am văzut că sunt tranzacții ilicite, care sunt realizate în bani cash. Pentru a preveni cazurile în care banii pot circula, facil, ușor noi venim cu propuneri concrete, care vor stabili un cadru, ca oamenii care abuzează de acest sistem să nu o poată face.

În același timp, Confederația Națională a Patronatelor este împotriva acestor modificări. Potrivit președintelui patronatelor, Leonid Cerescu, prin schimbările propuse se limitează libertatea financiară a agenților economici.

La rândul său, secretar general al Ministerului Finanțelor, Diana Roșca, susține că au avut loc mai multe discuții cu referire la acest proiect, iar cei care au nedumeriri , pot participa la dezbaterile organizate de Parlament.

Potrivit Ministerului Finanțelor, noile prevederi vor fi aplicate persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice. Noile prevederi vizează organizațiile necomerciale, persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțele permanente şi sucursalele entităților nerezidente. Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național. Noile prevederi vor intra în vigoare doar după adoptarea în Parlament.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).