Marcați
Femei din Armata Națională vor contribui la menținerea păcii în Liban
14.11.2023, 14:31
Trei femei din Armata Națională vor participa, în premieră, într-o misiune internațională de menținere a păcii, în Liban, informează Ministerul Apărării. Acestea vor fi detașate alături de un grup cu alți 32 militari care-și vor începe misiunea în februarie și se vor afla în această țară timp de șase luni.

Contingentele Armatei Naționale participă la misiunile de menținere a păcii în Republica Libaneză din luna august 2022. Până în prezent, în aceste misiune erau detașați doar militari bărbați. La începutul anului viitor din contingent vor face parte, în premieră și femei militare. Tatiana Tiosa, sergent de clasa a II este una dintre cele trei militare care vor merge în februarie pentru jumătate de an în Liban. Ea spune că astfel se împlinește unul din visurile sale - de a face parte dintr-o misiune internațională.

TATIANA TIOSA, sergent de clasa a II: De când sunt militar, dintotdeauna am vrut să merg într-o misiune. M-am gândit la Africa, Sudan, dar anul acesta avem oportunitatea de a merge în misiuni de menținere a păcii în Kosovo și Liban. Eu am ales Liban. Desigur, am optat pentru funcția de comandant de grupă pentru că îmi place să am responsabilitate, să fiu lider.

Ministerul Apărării precizează că nu este pentru prima dată când angajatele din cadrul Armatei Naționale sunt detașate în misiuni internaționale de menținere a păcii, doar că în mare parte au doar calitate de observatori. În prezent, două militare participă în această calitate la o misiune pe continentul african. Participarea în misiunea din Liban le va oferi militarelor din Moldova oportunitatea de a se încadra deplin în operațiunile de menținere a păcii.

Potrivit Minsiterului Apărării, în luna februarie, un alt contingent de 41 de militari va merge într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo. Operaţiunile ONU de menţinere a păcii contribuie la stabilirea păcii şi securităţii internaţionale. Astfel, începând cu anul 2003, Republica Moldova, în calitate de stat membru al ONU, participă de asemenea la unele operațiuni ale Organizației Națiunilor Unite, detaşând, prin rotație, militari moldoveni în zonele instabile din punct de vedere al securităţii.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).