Marcați
Încă nouă cetățeni ai Republicii Moldova au fost evacuați din Fâșia Gaza
13.11.2023, 14:12
Încă nouă moldoveni stabiliți Fâșia Gaza au ajuns acasă. Aceștia au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău în weekend, alături de cetățeni ucraineni. În prezent, încă o familie a solicitat ajutorul autorităților și urmează să fie evacuată în scurt timp. Informația a fost confirmată pentru Exclusiv TV de biroul de presă al Ministerului de Externe.

IGOR ZAHAROV, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene: Datorită eforturilor comune și a suportului internațional, inclusiv din partea Statului Israel, Egipt, Ucraina, Qatar și Organizației Internaționale pentru Migrație, s-a reușit evacuarea altor nouă cetățeni ai Republicii Moldova din Fâșia Gaza. Aceștia, alături de cetățenii ucraineni, au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău și au fost întâmpinați de către Secretarul General al MAEIE, Mihai Mîțu.

În enclavă mai rămâne o familie care vrea să părăsească regiunea și să revină în Republica Moldova, a menționat Igor Zaharov. Oficialul nu a putut spune despre câte persoane este vorba, însă a accentuat că autoritățile de la Chișinău sunt în permanentă legătură cu ei.

Amintim că, pe 9 noiembrie, 36 de moldoveni, locuitori ai Fâșiei Gaza, au ajuns acasă. Este vorba despre femei și copii. Evacuarea lor a fost posibilă cu sprijinul autorităților din România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Egipt și Israel. Autoritățile din țara noastră au anunțat anterior că în enclavă ar fi în jur de 120 de cetățeni ai Republicii Moldova. Israelul se află în război de 38 de zile, după ce gruparea Hamas a lansat mai multe atacuri sângeroase în 7 octombrie. Armata israeliană continuă operațiunile în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce cresc presiunile internaționale pentru o încetare umanitară a focului. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că cel mai mare spital din Gaza, al-Shifa, a încetat să funcționeze, în timp ce numărul morților este în creștere.

În aceste condiții, gruparea Hamas a anunțat că suspendă negocierile privind ostaticii din cauza modului în care Israelul a acționat în zona spitalului al-Shifa, a declarat un oficial palestinian pentru agenția Reuters. Israelul acuză Hamas că folosește spitalul ca acoperire pentru un centru de comandă, fără a furniza însă dovezi. Hamas a negat acuzațiile. Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc în weekend, că țara sa nu intenționează să ocupe sau să guverneze Gaza după încheierea războiului cu Hamas, dar că enclava trebuie demilitarizată.

Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 10.569 de palestinieni, inclusiv 4.324 de copii, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).