Marcați
Încă 9 moldoveni evacuați din Fâșia Gaza
10.11.2023, 17:15
Încă nouă cetățeni moldoveni au fost evacuați în această dimineață din Fâșia Gaza, Informația a fost confirmată pentru Exclusiv TV de biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Insituția precizează că aceștia se află în siguranță, însă cu mai multe detalii vor reveni ulterior. În enclavă mai rămân 9 moldoveni, care anterior au cerut ajutor pentru evacuare și acum urmează să decidă dacă vor să părăsească zona.

Reprezentanții biroului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au comunicat pentru postul nostru de televiziune că cei nouă moldoveni au fost evacuați în această dimineață cu sprijinul partenerilor ucraineni, iar acum se află în siguranță. Ei au precizat că misiunea diplomatică se află permanent în contact cu cetățenii moldoveni care doresc să părăsească Fâșia Gaza. Acum o zi, secretarul de stat al Ministerului de Externe a anunțat că, pe lângă cei 36 de moldoveni care au fost evacuați și au ajuns în Moldova, în enclavă mai sunt 18 cetățeni, dintre care nouă au fost evacuați în această dimineață.

MIHAI MÎȚU, secretar general, Ministerul Afacerilor Externe și Integării Europene: În acest moment, în Gaza sunt 18 persoane cu care noi suntem în contact și care, din păcate, din varii motive, nu au putut să se evacueze în momentul în care am inițiat această operațiune de evacuare. Plus, mai durează și procedura de aprobare a autorităților israeliene și egiptene.

Pe 9 noiembrie, 36 de moldoveni, locuitori ai Fâșiei Gaza, au ajuns acasă. În cea mai mare parte este vorba despre femei și copii. Ei au fost cazați într-un hotel din Capitală, unde se vor afla, cel puțin, două zile și vor beneficia de cazare, hrană și asistență medicală. Ulterior, cetățenii vor pleca la rude sau prieteni. Evacuarea moldovenilor a fost posibilă cu sprijinul autorităților din România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Egipt și Israel. Autoritățile din țara noastră au anunțat anterior că în enclavă ar fi în jur de 120 de cetățeni ai Republicii Moldova. Gaza este controlată de gruparea armată Hamas, care în 7 octombrie curent a lansat mai multe atacuri sângeroase asupra Israelului.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).